Carina Sándors Blogg

Carina Sándors Blogg

Om bloggen

I första hand vänder sig bloggen till de som är intresserade av mina politiska upplevelser och åsikter. Ibland skriver jag även om en del privata händelser, som får fungera som en offentlig dagbok för mina nära och kära.

Nobels fredspris

Carina tycker tillSkapad av Carina Sandor 07 okt, 2011 12:33
Jätteroligt! Ett bra år i år, först kvinnorättsrörelsen och 90 års firandet av kvinnlig rösträtt, nu fredspris till tre kvinnor; Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemeniten Tawakkul Karman. Tre kvinnor, med fokus på kvinnors fredsarbete i Afrika och arabvärlden.

Motivering:

"för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete."

* Liberias president Ellen Johnson Sirleaf blev när hon valdes 2005 den första direktvalda kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land.

* Leymah Gbowee är en liberianska medborgarrättskämpe har arbetat med flera inhemska fredsrörelser. Hon var med och startade Women of Liberia Mass Action for Peace, som bidrog till att inbördeskriget i landet avslutades.

* Tawakkul Karma från Jemen är journalist, människorättsaktivist och medlem av islamistpartiet Islah. Hon ledde demonstrationerna som bidrog till att dra igång protesterna i landet.

GRATTIS!

Se även länkarna till t.ex. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet


  • Kommentarer(0)//blogg.carinasandor.se/#post55